Yksiköiden kuvaus

LAKOTA

Lakota on 7 paikkainen nuorten yksikkö. Yksikkö sijaitsee omakotitalotyyppisessä kodikkaassa rakennuksessa, jossa jokaiselle nuorelle on oma huone sekä lisäksi viihtyisät yhteiset tilat. Lakotassa sijaitsee myös Tulilyhty oy:n johtajiston tuttavallisemmin Riikan ja Mariannan toimisto, neuvottelutila sekä koko laitoksen sydän eli pääkeittiö, missä valmistetaan ruoka kaikkiin yksiköihin.

Lakota-nimi tulee intiaanien kulttuurista. Lakota-yhteisö oli rakenteeltaan joustava ja se omaksui helposti uusia piirteitä. Yhteisön perusyksikkö oli laajentumaperhe, jonka koko vaihtele muutamista henkilöistä jopa useaan sataan. Tähän yksikköön hyväksyttiin jäseniksi myös asukkaita, jotka eivät kuuluneet sukuun. Näin myös Rautavaaran Lakota-yksikössä suuren perheen muodostavat erilaisilla taustoilla ja tarinoilla yhteisöön saapuvat nuoret. Jokainen hyväksytään yhteisöön juuri sellaisena ainutlaatuisena yksilönä kuin hän on.

TATANKA

Tatanka on pienkerrostalo, josta löytyy tilat seitsemälle nuorelle. Nuorille on omat huoneet sekä yhteisiä tiloja. Tatankassa on kaksi asuntoa, jotka on tarkoitettu asumisharjoitteluun. Lisäksi Tatankassa on tilat perheille vierailuja varten sekä sairaanhoitajan / nuorisopsykiatrin keskustelutilat.

Myös tatanka sanana on intiaanien peruja. Sana tarkoittaa Lakotan kielessä biisonia. Biisonin katsotaan kulttuurissa olevan ihmisten ”vanhempia veljiä” eli ne ovat olleet olemassa jo kauan ennen ihmisiä. Biisoni eli tatanka oli tärkein toteemieläin ja sen näkeminen unessa tai näyssä oli hyvin positiivinen enne.

WAKAN TANKA

Wakan tanka on 7 paikkainen lasten yksikkö, joka sijaitsee Lakotan tapaan tilavassa omakotitalotyyppisessä kiinteistössä. Lapsille on omat huoneet ja niiden lisäksi yhteisiä tiloja, joissa mahtuu viettämään aikaa yhdessä esimerkiksi leikkien. Wakan tankalla on suuri piha-alue. Wakan tankalle ollaan parhaillaan rakentamassa samaan pihapiiriin uutta yksikköä, joka valmistuu vuonna 2020. Wakan tankaan voidaan ottaa myös sisarus- ja kiireellisiä sijoituksia.