Kun tulet sijoitukseen

Yksikössä sinulla on oma huone, jossa voit olla rauhassa ja tehdä omia juttujasi. Oman huoneesi saat sisustaa mieleiselläsi tavalla ja tärkeää onkin, että oma huone on sellainen, että viihdyt siellä.

Jokaisella nuorella on oma vastuusosiaalityöntekijä ja sinuakin tuetaan yhteydenpidossa oman sosiaalityöntekijäsi kanssa. Heti sijoituksen alussa laaditaan sijaishuollon asiakassuunnitelma ja sitä täydennetään erillisellä hoito- ja kasvatussuunnitelmalla.

Sinulle varataan myös aika lääkärin terveystarkastukseen Rautavaaran terveysasemalle. Sijoituksen aikana saat perusterveydenhuollon sekä suunterveydenhuollon palvelut Rautavaaralta. Tarvittaessa käytämme sinua lääkärissä, terapiassa, hammaslääkärissä, optikolla jne. Tulilyhty huolehtii hoitoosi ja lääkitykseesi liittyvät asiat ja huolehtii lääkehankinnat. Hoidamme myös yhteydenpidon eri viranomaisten kanssa. Kotiharjoitteluiden ajalle saat lääkkeet mukaasi yksiköstä.

Yksikössä on ympärivuorokautisesti ohjaajia paikalla. Sinulla on myös omaohjaaja, joka on avainhenkilö juuri sinun asioidesi hoidossa. Perhetyöntekijä pitää yhteyttä huoltajiisi ja muihin läheisiisi. Ohjaajat ovat aina tavoitettavissa joko yksikössä, puhelimitse tai WhatsApp -viesteillä.

Ohjaajat tekevät päiväkohtaista kirjaamista lasten ja nuoren asioista Nappula-asiakastietojärjestelmään. Kuukausittain yhdessä omaohjaajasi kanssa käyt läpi edellisen kuukauden tapahtumat ja teette niistä yhdessä kausikoosteen. Tämä on sinulle hyvä tilaisuus pohtia omien tavoitteidesi toteutumista ja onnistumisiasi. Kausikoosteen mukana pääset laittamaan myös terveisiä sosiaalityöntekijällesi.

Jokaisessa yksikössä on arkiaikataulu, joka ohjaa päivän kulkua. Koulunkäynti, omaohjaajakeskustelut, viikkokatsaus, erilaiset tuokiot sekä mahdollisesti keskustelut sairaanhoitajan, seksuaalineuvojan tai päihdetyöntekijän kanssa kuuluvat viikko-ohjelmaan.

Rautavaaran yhtenäiskoulu on yksikköjen välittömässä läheisyydessä. Koulussa on pienet ryhmäkoot ja mahdollisuus joustavaan ja yksilölliseen opiskeluun.

Vapaa-ajalla voit ulkoilla, nähdä kavereitasi ja harrastaa vapaasti kotiintuloaikojen puitteissa.

Tulilyhdyssä on oma emäntä, joka huolehtii siitä, että tarjolla on päivittäin monipuolista ja maukasta ruokaa. Hyvä ruoka tekee elämästä paljon mukavampaa. Viikonloppuisin lapset ja nuoret laittavat yhdessä ohjaajien kanssa ruoan. Näin pääset myös harjoittelemaan tärkeitä taitoja elämää varten.